Arki-illan piristys oli muffinssien leivonta. Kaksoset 8-vee rakastavat leipomista ja into on valtava.Siksi lupaan ja vannon, että otan leipomispuuhat useammin ohjelmistoon. Työnjako meni niin, että äiti luki ohjeita ja räpsi kuvia, tytöt mittasivat ja sekoittelivat.
Ensin oli tarkoitus tehdä vadelmamuffinsseja, mutta päätimmekin käyttää pakkasesta löytyneet mansikat. Ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -kirjasta. Resepti on hyvä, sitruuna tuo taikinaan raikkautta ja kuppikakut pysyvät mehevinä ja kosteina. Ohjeesta tulee 12 isoa tai 18 keskikokoista.
Kuorrute: 3 dl tomusokeria 150 g maustamatonta tuorejuustoa n. 1 1/2 dl marjoja
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi, lisää siihen maito ja sekoita neste vaahtoon. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita seos varovasti taikinaan. Lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä marjat. Aseta vuoat muffinipellin syvennyksiin ja täytä 2/3 osa paperivuoasta taikinalla. Kypsennä n. 15 minuuttia ja jäähdytä ennen kuorrutteen laittoa. Sekoita kuorrutteeseen tomusokeri ja tuorejuusto, lisää varoen marjat. Levitä kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.
Huomasimme, että pakastemarjoja olisi kannattanut annostella vähän kerrallaan kuorruteeseen, sillä kuorrutteesta tuli hieman liian löysää. Tuoreet marjat eivät "vetistäisi" seosta niin paljon. Kuorrute kuitenkin jähmettyi jääkaapissa hyvin.
En ole juurikaan käyttänyt papuja ruoanlaitossa, vaikka mielessä on ollut niiden kokeileminen. Etsin sopivaa reseptiä tavoitteena taas hyvä lounaskeitto. Valion sivuilta löytyi tämä ohje. Ihmettelin, voiko näillä aineksilla tulla oikeasti maukasta keittoa - No todellakin voi! Yrteistä myös timjami sopii hyvin maustamaan keittoa. Tällä ohjeella aion varmasti tehdä kattilallisen pian uudestaan. Uskomattoman hyvää ja edullista arkiruokaa.
Tomaattinen papukeitto
2 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa 1 tlk tomaattimurskaa 0,5 l kasvislientä 4 valkosipulinkynttä / maun mukaan chiliä maun mukaan 0,5 rkl oreganoa 2 dl ruokakermaa Kaada kattilaan pavut ja tomaattimurska, kasvisliemi ja pieniksi pilkotut valkosipulit ja chili. Anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia. Soseuta keitto. Lisää kerma ja oregano ja anna keiton kiehahtaa. Lupasin lapsille, että tänään leivotaan. Ohjeeksi valikoitui tarkan seulonnan jälkeen vadelmamuffinssit uudesta leivontakirjasta.
Tein pitkästä aikaa ihan rehellisen pullataikinan. Pullien täytteeksi tuli mantelijauhetta, voita ja ruokokidesokeria. Maku oli mainio, näkö ei niinkään. Pitää ilmiselvästi tehdä useammin ja hioa taitoa, sillä tuloksena oli suunnilleen naaman kokoisia mahtipullia. Kuvassa yksi (harvoista) maltillisemman kokoisista. Tyttäret tietysti pitivät siitä, että pullan koossa ei pihtailtu. Ja olihan se sillä hetkellä maailman parasta, tuore pulla ja kylmä maito ♥
Tein myös sunnuntain kauppakierroksella löydön Prisman alekasasta, TV-leipuri Leila Lindholmin kirjan. Voi miten ihania ohjeita siinä onkaan. Ensi viikolla on pakko kokeilla jotain, ehkä kookoskekoja tai pekaaninpähkinä-kolapiirasta tai maapähkinäkuppikakkuja tai... Kirjassa oli ehdottomasti kympin arvosta hyviä reseptejä.
uudet pehmeät lapaset! Lankana on taas Novitan Hile. Peruslapasista tuli astetta hienommat, kun pujottelin koristeeksi satiininauhan. Näistä piti tulla ensin lapaset itselle, mutta ne kirjaimellisesti vietiin käsistä.
Yhteishyvän nettisivulla on selkeät ohjeet lapasiin, joiden avulla neulonta onnistuu aloittelijaltakin.
Hain myös heti tuoreeltaan kaupasta Novitan uuden Lapaslehden. Ainakaan pikaisella selailulla se ei vielä juurikaan inspiroinut. Toisaalta pidän siitä, että perusohjeet löytyvät nopeasti tarkistusta varten. Ja niin ne löytyvät tästä lapaslehdestäkin, kuten myös aiemmin ilmestyneessä sukkalehdestä.
Löysin Pinterestin kautta ohjeen vohveleihin, joihin makua antaa maapähkinävoi. Resepti pääsi kokeiluun pienin muutoksin ja hyvin maistui! Tavallisen sokerin vaihdoin ruokokidesokeriin ja nesteenä käytin maitoa. Amerikkalaisten reseptien mittojen kanssa saa aina hetken miettiä, mutta näin minä sen tein: Maapähkinävoi-vohvelit
4,2 dl jauhoja 2 rkl ruokokidesokeria 2 tl leivinjauhetta 1 tl ruokasoodaa 1/2 tl suolaa 60 g voita sulatettuna 6 rkl maapähkinävoita 4,8 dl maitoa 2 munaa Sekoita keskenään kuivat aineet (jayhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola). Sekoita sulatettu voi ja maapähkinävoi tasaiseksi. Sekoita maito ja munat. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista vohveliraudalla ja tarjoa heti. Ja seuraavalla kerralla varmistan, että kaapista löytyy vaahterasiirappia tarjoiluun.
Kun ulkona pakkaslukemat hipoo kahtakymmentä, on aika ihanaa istua sisällä neulomassa. Teintällä viikolla toiselle tytsylle pipon Novitan Hile -langasta. Ihanan pehmeää ja sopivan paksua lankaa, joten valmista syntyy nopeasti. Langassa on ohut metallisäie, joka tuo kaunista kiiltoa neuleeseen. Ostin kerän vaaleansinistä ja -punaista. Yksi kerä riitti hyvin pipoon tupsuineen. Koska sopivaa ohjetta ei heti löytynyt, sovelsin, yhdistelin ja tein omasta päästä :) Ihan hyvä siitä tulikin ja toisen tytön pipoon voi sitten vielä parannella mallia. Vaalenpunaisesta aloin tosin jo neulomaan itselleni lapasia, koska seuraavasta pipon väriksi valittiin sittenkin harmaa.
Ulkona on kylmää ja kaunista. Pakkanen on tehnyt luontoon upean huurteen. Mahtavaa tuo valo, kyllä sitä on odotettu kaiken pimeyden jälkeen.
Nyt meidän perhe uhmaa pakkasasteita ja lähtee luistelemaan!
Viime torstain Hesarissa oli ruokasivuilla Guacamolen ohje, joka pääsi heti kokeiluun kun avokadot pehmeni riittävästi. Nykyisin olen avokadojen suurkuluttaja, vaikka ennen en mausta juuri välittänyt. Nyt ostan Lidlistä aina pussillisen kerralla ja lisään niitä vaikka salaattiin tai leivän päälle - avokado sopii yllättävän moneen ruokaan.
Halkaise avokadot ja poista kivi. Lusikoi avokado kulhoon ja soseuta haarukalla. Kuutioi tomaatti. Purista limetin mehu avokadon joukkoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ja sipuli pieneksi silpuksi. Pilko chili pieneksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua hetki jääkaapissa. --- Mukavaa pakkaspäivää!Ihanaa, kun valokin taas lisääntyy päivä päivältä.
Tykkään ottaa töihin lounaan mukaan ja hyvät eväät onkin yksi päivän kohokohdista :) Tänään tein kattilallisen keittoa ensi viikon lounaslistalle. Vuoden teeman mukaisesti otin uuden reseptin kokeiluun ja ohje on repäisty talteen Kotivinkistä. Hyvä ohje - edullinen, paljon kasviksia ja riittävästi makua.
Kaaliminestrone
n. 250 g valkokaalia 1 sipuli 3 valkosipulinkynttä 2 porkkanaa 1 paprika 200 g pekonia 1 prk tomaattimurskaa/tuoreita tomaatteja chiliä maun mukaan 2 tl paprikajauhetta 5 laakerinlehteä 1,5 l vettä 1 kasvisliemikuutio 100 g pastaa 200 g pakasteherneitä suolaa ja mustapippuria Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi 1 sipuli, valkosipulinkynnet, porkkanat, chili ja paprika. Kuutioi pekoni ja paista kattilan pohjalla. Lisää kasvikset kattilaan ja paista niitä hetki sekoitellen. Lisää kattilaan tomaattimurska/tomaattikuutiot, mausteet, vesi ja liemikuutio. Kun neste kiehuu, lisää pastat ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kypsää. Lisää lopuksi herneet. Lisää tarvittaessa suolaa ja rouhittua mustapippuria.
---
Keiton lisäksi päivän ohjelmaan kuului leffa. Lasten Sunnuntain ennakkonäytöksessä oli Onneli ja Anneli, ihana hyvän mielen elokuva! Tytöt tykkäsi, minä tykkäsin ja karkkia oli riittävästi.
Lapset halusivat leipoa jotain pientä illalla ja päädyimme murokekseihin. Olen löytänyt murotaikinan uudelleen, sillä pitkään pidin sitä varsin tylsänä. Mutta murotaikina on nopea, helppo ja muunneltava. Tässä ohjeessa makua toi vaniljatangon siemenet. Ohje on kirjasta "Pienet Leivonnaiset".
Rapeat Murokeksit (n. 50 kpl) 4 keltuaista hyppysellinen suolaa 4 1/2 dl vehnäjauhoja 1/2 vaniljatangon siemenet 1 3/4 dl hienoa sokeria 150 g kylmää voita Siivilöi vehnäjauhot ja lisää 2 keltuaista, joihin on sekoitettu suola. Sekoita vaniljansiemenet sokerin kanssa ja lisää vehnäjauhoihin. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja lisää vehnäjauhojen päälle. Vaivaa nopeasti sileäksi taikinaksi ja anna levätä viileässä noin puoli tuntia. Vaivaa vielä taikinaa ja kauli ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Painele muoteilla pikkuleipiä ja voitele keltuaisella. Paista 180-asteisessa uunissa 10-15 min. vaaleankeltaisiksi.
Kasviksia löytyi runsaasti jääkaapin alahyllyltä, joten etsin sopivan reseptin niiden tuhoamiseen. Kodin Kuvalehdestä otin kasvispihvien ohjeen, jota muuttelin vähän sen mukaan, mitä kaapista löytyi.
ainekset: n. litra juureksia raastettuna (bataattia, kaalia, valkosipulia, porkkanaa) 2 munaa 1 dl täysjyväohrajauhoja 1 rkl maissitärkkelystä 1 dl juustoraastetta 0,5 dl parmesaania 1 dl turkkilaista jugurttia suolaa, mustapippuria, makeaa paprikajauhetta Sekoita kaikki ainekset keskenään ja sekoita hyvin. Paista lettupannulla ohuita pihvejä.
Nykyään tuntuu usein siltä, että päivät, viikot ja kuukaudet vain kuluvat arjen kiireessä rimpuillessa. Että elämä on pelkkää jauhelihakastiketta ja pyykkivuoria. Vaikka eihän se tietenkään niin mene. Siksi haluankin tallentaa arjen palasia uuteen blogiin ja samalla oppia huomaamaan niitä pieniä hienoja asioita.
Yksi vuoden 2014 tavoitteista on kokeilla erilaisia reseptejä ja löytää uusia makuja arkipäivään. Aika helposti ainakin meidän perheen arkiruokarumba noudattelee samoja tuttuja, hyväksi havaittuja linjoja...
Tänään vein neljä kahdeksanvuotiasta tyttöä tallille (tytöistä kaksi on omia). Kun koko automatka kului Robinia kuunnellen (kovaa, tietenkin), oli aika mahtavaa lähteä tunnin ajaksi yksin lenkille ja nauttia hiljaisuudesta. Maisema ei varsinaisesti näytä Tammikuulta, mutta aika mukava ilma kävellä! Kotipihassa löysin kukkapenkistä Krookuksen alut.