7. helmikuuta 2016

Ruissämpylät

Innostuin taas leipomaan sämpylöitä. Viimeksi tein tosi hyviä kaurasämpylöitä ja oli vähän kiusaus tehdä niitä uudelleen. Mutta päädyin kuitenkin tekemään ruissämpylöitä ja hyviähän näistäkin tuli. Vähän sekalaisen muotoisia, omia yksilöitä, mutta vain maku ratkaisee.

Kuivakaappiin kertyneitä pusseja ja purnukoita pitäisi muutenkin käyttää aktiivisemmin ja luovemmin, esim.juuri ruisjauhot on aika vähäisellä käytöllä. Pitäisi oikeastaan haastaa itsensä tekemään ruoat ainakin pariksi päiväksi vain niistä aineksista, joita jo on kaapissa. Linssit, pavut, pastat, tomaattimurskat, kananmunat, puurohiutaleet, jättisäkit pähkinöitä ja siemeniä... listastahan tulisi loputon ja aineksia on vaikka viikoksi! Paitsi kasviksia, niitä olisi pakko täydentää. Hmm. ehkä tähän aiheeseen palataan vielä.

Mutta tässä K-Ruoka -sivulta otettu sämpyläohje:

Ruissämpylät
20-25 kpl


5 dl maitoa
50 g hiivaa
3 rkl tummaa siirappia
2 tl suolaa
3/4 dl rypsiöljyä
6 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mukaan siirappi, suola, öljy ja ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi. Alusta mukaan vehnäjauhot. Taikinan tulee jäädä pehmeäksi ja se jää hieman äsiin kiinni.
Anna kohota lämpimässä suunnilleen kaksinkertaiseksi. Leivo jauhoteulla alustalla taikinasta reilu 20 sämpylää.
Anna sämpylöiden kohota. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia uunin keskitasolla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti