30. maaliskuuta 2014

Paras leipäohje

Löysin noin vuosi sitten Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella-kirjasta reseptin, jonka rankkaan ehkä parhaimmaksi leipäohjeeksi jota olen kokeillut. Maukas, kostea, kuohkea, rapeakuorinen leipä ja muunneltavuus - ne tekevät tästä minun suosikkini. Ja kerrankin leipäohjeessa on riittävästi suolaa. Tällä kertaa kokeilin tehdä sämpylöiden sijaan pitkulaisia leipiä. Niitä tulee ohjeesta kaksi kappaletta.

Siken Namasten sämpylät/leivät


7 1/2 dl lämmintä vettä
30 g tuorehiivaa
1 1/2 rkl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl auringonkukan siemeniä
11 1/2 dl vehnäjauhoja

Sekoita lämpimään veteen hiiva. Lisää nesteeseen jauhot, siemenet ja suola. Taikinasta kuuluu tulla melko löysää. Anna kohota kaksi tuntia. Nostele taikinasta kahdella lusikalla sämpylöitä uunipellille tai jaa taikina kahdeksi leiväksi. 
Tee sämpylöihin/leipiin viillot. Päälle voi huiskuttaa jauhoja. Paista 230 asteessa n. 35 - 45 minuuttia. Itse paistoin leipiäni 30 minuuttia ja hyviä tuli. Laitoin myös uunin alatasolle vuoassa vettä, joka Siken ohjeen mukaan antaa takuurapean kuoren.
Uunista otettuja leipiä ei saa peittää liinalla, jotta rapeus säilyy.

Ja vielä yksi Siken testattu vinkki: Olen kokeillut reseptiä niin, että kohottamisen jälkeen laitoin sen illalla jääkaappiin. Aamulla taikinan voi tosiaan nostella suoraan pellille ja uuniin. Aika mahtava aamunavaus, kun tuoreen leivän tuoksu houkuttelee aamupalapöytään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti