31. tammikuuta 2016

Kahvikehrät

Minun lapsuudenkodissani äiti teki paljon ruokaa ja leipoi. Lapsuudesta on jäänyt monen monta makumuistoa. Vieläkin voin helposti palata siihen hetkeen, kun koulusta tullessa jo ovella tuoksui tuoreet sämpylät, joihin oli ihanaa ladata päälle voita ja juustoa. Tai sitten nämä Kahvikehrät, jotka maistuivat tuoreena niin vastustamattoman hyviltä kylmän maidon kanssa. Ja maistuvat edelleen. Tällä viikolla äiti on ollut paljon ajatuksissa ja siksi sunnuntaipullaksi valikoitui Kahvikehrät. Äidin ohjeella tietenkin - voita säästelemättä.
Ohje on helppo ja aika nopeakin. Kahvikehrät ovat parhaimmillaan tuoreina (ja seuraavanakin päivänä), ylimääräiset kannattaa pakastaa.

Kahvikehrät
n. 50 kpl


12 dl vehnäjauhoja
300 g voita

1 1/2 dl maitoa
2 pkt tuorehiivaa (á 50 g)

4 munaa
4 rkl sokeria

täyte:
200 g pehmeää voita
200 g tomusokeria
6 tl vaniljasokeria

voiteluun muna ja päälle raesokeria

Nypi jauhot ja voi yhteen. Sekoita hiiva kylmään maitoon ja lisää seos taikinaan. Lisää joukkoon  kevyesti vatkatut munat ja sokeri. Sekoita taikina tasaiseksi.
Tee täyte sekoittamalla aineet yhteen pehmeäksi massaksi.
Kauli taikinasta ohut suorakaiteen muotoinen levy jauhotetulla alustalla. Levitä täyte ja rullaa tiivis tanko. Jotta siitä ei tule liian paksu, taikina kannattaa kaulia kahdessa osassa. Leikkaa n. 1-2 cm levyisiä kiekkoja ja asettele ne leivinpaperin päälle paperivuokiin.
Anna kohota leivinliinan alla suunnilleen kaksinkertaisiksi. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10-12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti