14. tammikuuta 2016

Pähkinägranola ja kauramaito

Tällä viikolla aamuni ovat alkaneet herkullisesti! Tein sunnuntaina purkillisen pähkinägranolaa ja samalla litran verran vaniljalla maustettua kauramaitoa. Näiden kanssa vielä pakkaseen jemmattuja marjoja, niin heräämisestä tulee piirun verran mukavampaa. Ohjeet ovat Deliciously Ella-kirjasta, josta löytyy monta kokeilemisen arvoista juttua.
Granolasta (onko sana "mysli" nykyään liian tavis?) saa muunneltua erilaisia versioita vaikka vaihtelemalla pähkinöitä.  Alkuperäisessä ohjeessa on pekaanipähkinöitä ja manteleita, itse laitoin pähkinäsekoitusta. 200 g rusinoita vaihtui taatelimuruun.
Opiskelen avoimessa yliopistossa ravitsemustieteen perusopintoja ja menossa on kurssi, jossa perehdytään erilaisiin erityisruokavalioihin. Opinnoissa tulee jatkuvasti eteen tosi kiinnostavia asioita. Esimerkiksi viime aikoina olen pyöritellyt mielessäni maidotonta ruokavaliota vähän eri näkökulmista. Juuri siksi innostuin kokeilemaan kauramaitoa itse tehtynä. Toimii muuten hyvin myslissä granolan kanssa ja uskoisin, että olisi kiva smoothien pohjana.
Ohjeet ovat täysin gluteenittomia, jos kaurahiutaleina käytetään puhdasta kauraa.

PähkinäGranola
1 iso purkillinen


280 g pähkinäsekoitusta
240 g kaurahiutaleita
175 g kurpitsansiemeniä
175 g auringonkukansiemeniä
100 g pellavansiemeniä
3 rkl kookosöljyä
3 rkl vaahterasiirappia
3 tl kanelia
200 g taatelimurua

Rouhi pähkinät monitoimikoneessa karkeaksi rouheeksi. Kaada rouhe isoon kulhoon ja lisää mukaan siemenet ja kaurahiutaleet.
Sulata kookosöljy & vaahterasiirappi kattilassa ja lisää kaneli. Kaada seos kuiva-aineisiin ja sekoita hyvin.
Kaada seos leivinparin päälle uunipellille tasaisesksi levyksi. Paahda 200 asteessa n. 30 minuuttia. Kääntele seosta useamman kerran, ettei pinta pääse palamaan. Kannattaa tarkkailla koko paiston ajan!
Kun granola on jäähtynyt, sekoita mukaan taatelimuru. Säilytä tiiviissä purkissa.

Kauramaito 1 l
 

120 g kaurahiutaleita
9 dl vettä
vaniljaa, hunajaa

Liota kaurahiutaleita n. 30 minuuttia kylmässä vedessä. Kaada pois liotusvesi ja huuhtele kaurahiutaleet esim. perinteisen siivilän avulla. Laita kaurahiutaleet blenderiin ja lisää mukaan vesi. Sekoita n. puoli minuuttia, kunnes seoksesta on tullut tasaista. Kaada seos tiheän siivilän läpi kulhoon ja auta tarvittaessa puuharukalla niin, että kaikki neste pääsee kauramassan läpi.
Jos haluat maustaa kauramaitoa, kaada se vielä blenderiin ja lisää esim. vaniljaa ja tilkka hunajaa. Sekoita vielä hetki ja kauramaito on valmista.

Ellan mukaan kauramaito säilyy jääkaapissa tiiviissä astiassa n. 5 päivää. Maito kerrostuu, joten sitä on sekoitettava ennen käyttöä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti