30. kesäkuuta 2015

Sitruunainen Mantelikakku

Kaapissa lojunut mantelijauhopussi oli syytä käyttää pois. Ajattelin sitruunan olevan hyvä makupari mantelille ja kas, googlaamalla löytyi heti käyttökelpoinen ohje. Sikke Sumari jakoi tämän yksinkertaisen, gluteenittoman kakun reseptin Ruokalan sivuilla. Tein sen vähän mukaillen. Kakusta tuli hyvää, ei kovin makeaa, mutta juuri sopivaa kahvin kaveriksi.

Sitruunainen Mantelikakku

400 g mantelijauhoja
5 kananmunaa
1 sitruuna
200 g ruokosokeria
1 rkl hunajaa

Mittaa kulhoon mantelijauhot. Raasta mukaan sitruunan kuori. Lisää sekaan kananmunat sekä sitruunan mehu. Lisää sokeri ja hunaja. Sekoita kaikki tasaiseksi lusikalla.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paista kakkua 170 asteessa puoli tuntia. Laske sitten lämpötila 140 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia.

Tarkista kakun kypsyys puutikulla ja anna jäähtyä vuoassa.



Sekoitin jugurttiin vaniljajauhetta ja se sopi mainiosti kakun kylkeen. Kakun kannattaa antaa jäähtyä kunnolla, esimerkiksi jääkaapissa, niin maut tasaantuvat hyvin.

28. kesäkuuta 2015

Aurinkoinen sunnuntai

Voiko päivästä edes tulla muuta kuin hieno, kun sen aloittaa ihanalla aamiaisella?


Taikinan tein yöksi jääkaappiin luotto-ohjeeni mukaan. Laitoin aamuksi kellon soimaan ja paistoin sämpylät ennen kuin muut heräsivät. Sämpylöiden levittäessä uunista taivaallista tuoksua, ehtii hyvin keittää kananmunat,  pilkkoa hedelmät ja kasvikset lautaselle sekä asetella mozzarellat ja muuta riviin.


Piiitkän aamiaisen jälkeen suuntasimme toisen tyttären kanssa tutustumaan Avoimet Puutarhat -tapahtumaan. Kerta oli ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen! Meille oli pari upeaa puutarhaa melko lähellä. Huikeita inspiraation lähteitä ja mukavia ihmisiä. Tein edullisia taimiostoksia: Tuoksukurjenpolvia, Idänunikkoja, valkoista Myskimalvaa ja puna-valkoista Akileijaa. Ensi vuonna pitää muistaa ottaa reilusti kolikkoja mukaan, sillä houkutuksia löytyy. Juuri näistä tapahtumista voi löytää erikoisuuksia omaan pihaan.


Takana hieno sunnuntai, mutta nyt pitää alkaa pikkuhiljaa orientoitua uuteen työviikkoon - vielä kaksi viikkoa kesälomaan.
Kivaa alkavaa viikkoa!

25. kesäkuuta 2015

Nopea pesto-mozzarellapasta

Ruokalistalle kuuluu nykyään vakiovieraana Pesto-Mozzarellapasta, joka on nopea ja herkullinen.
Huippua olisi, jos kirsikkatomaatit ja basilika olisivat omaa tuotantoa. Sitä saa vielä hetkisen odotella. Peston voisi toki tehdä itsekin, mutta pasta toimii mainiosti käyttämällä vaikka Lidlin valmispestoa (se pieni purkki kylmähyllyllä). Tai Pirkan vastaavaa, vaikkakin oman mutun mukaan sen maku ei voita Lidlin tuotetta. 
Ohje on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä (määrät voi itse miettiä ruokakunnan mukaan):

Pastaa
Mozzarellaa
Kirsikkatomaatteja
Pestoa
tuoretta Basilikaa
Parmesan-juustoa
(suolaa, valkosipulijauhetta)



Keitä pasta suolatussa vedessä al dente ja valuta. Lisää kattilaan Mozzarella revittyinä paloina, halkaistut kirsikkatomaatit ja pestoa. Sekoita, ripottele päälle Basilikaa sekä Parmesan-raaste. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa ja valkosipulijauhetta.
Valmis.


23. kesäkuuta 2015

Vuoden keittokirja

Posti kiikutti viime viikolla tilaamani Henri Alénin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirjan ja se lunasti heti odotukset. Toivoin kirjalta uusia ideoita arkiruokiin ja niitähän kirja on täynnä. Parasta on se, että ohjeet innostavat käyttämään raaka-aineita, jotka eivät ole minulla kuuluneet siihen perus-settiin. Merkitsin jo monta reseptiä jonoon ja ensimmäisenä vuoroon pääsi Lempeä linssi-currykeitto. Lapset tykkäsivät, minä tykkäsin ja mieskin varmasti tykkäisi jos olisi ollut paikalla. Arkiruokaa parhaimmillaan helppoutensa ja edullisuutensa ansiosta. En melkein malta odottaa, että pääsen testaamaan kirjan muita ohjeita.

Lempeä linssi-currykeitto



3 dl punaisia linssejä
2 rkl voita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl curryjauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
400 g hyvää tomaattimurskaa
n. 1 l kasvis- tai kanalientä
2 dl kuohukermaa
pari tippaa Tabascoa
suolaa ja mustapippuria

Huuhdo linssit ja jätä likoamaan hetkeksi. Kuullota hienonnettuja sipuleita voissa kattilassa kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää inkivääri, paprikajauhe ja curry. Pyöräytä seosta miedolla lämmöllä, mutta älä polta.
Lisää kattilaan linssit, tomaattimurska ja puolet kana-tai kasvisliemestä. Keitä miedolla lämmöllä kunnes linssit ovat kypsiä, n. 20  minuuttia. Lisää lientä niin, että ruoka pysyy keittomaisena.
Kun linssit ovat kypsiä, lisää kattilaan kerma, suola ja pippuri. Tarkista maku ja lisää pari tippaa Tabascoa.


Tätä kirjaa ei voi kuin suositella!

21. kesäkuuta 2015

Jamie Oliverin Broilervuoka

Tämän arkisen ruoan postaaminen jäi juhannuskiireiden alle. Koska minun missioni on etsiä uusia arkiruokia perus-jauhelihakastikkeiden tilalle (eikä niissäkään toki ole mitään vikaa - kunhan ne eivät ole ruokalistalla joka viikko), tartuin Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat -kirjaan.
Hyvää ja nopeaa, tulee ehdottomasti jäämään meillä arkiruokalistalle. Ohjeessa mausteena käytettiin tuoretta Rosmariinia, mutta "korvasin" sen valkosipulilla. Ja laitoin pekonin tuplana.

Jamie Oliverin broilervuoka


oreganoa
(savu)paprikajauhetta
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
pala voita
broilerin rintafilepaketti (maustamaton, n. 500 g)
1 sitruuna
300 g kirsikkatomaatteja
8 pekoniviipaletta
3 valkosipulin kynttä

Ota leivinpaeriarkki ja ripottele sen päälle runsas hyppysellinen oreganoa, suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Savupaprika toimii hyvin. Valuta arkille oliiviöljyä ja kääntele broilerin fileepaloja mausteessa. Kuumenna pannu hyvin ja paista fileisiin voissa kaunis pinta molemmin puolin.
Lohko sitruuna ja valkosipulinkynnet uunivuokaan, lisää tomaatit kokonaisina ja pinnalta ruskistetut broilerin palat. Kaada paistinpannulta rasva mukaan. Lisää pekoniviipaleet broileripalojen päälle. Kypsennä vielä ainakin 14 minuuttia uunissa grillivastuksen alla.


Vaihdoin blogiini ulkoasun, joka on peräisin blogista nimeltä Mooi. Aika hauska pohja. Toivottavasti myös toimii, sillä asetukset vaativat hieman jumppaa.

Kivaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa myös!

14. kesäkuuta 2015

RaakaSnickers!!!!

RaakaSnickers-ohjetta ei ole turhaan kehuttu blogimaailmassa. Aivan älyttömän hyvää! Tämä nousi ehdottomasti raakajutuista ihan koko perheen suosikiksi. Mahtava välipala myös töihin kahvitauolle - päivä piristyy taas kummasti klo 14. Ohje on Terveen hyvää-blogin versio raakasnickersistä (linkki reseptiin). Resepti on nyt jo kahteen kertaan testattu, toimii. Ohjeessa on käytetty kuorettomia maapähkinöitä, itse löysin vain kuorellisia eikä häiritse yhtään.






Edessä kahvi & Snickers-pala, ja johan alkaa sateinen sunnuntaikin näyttää kirkkaammalta!

4. kesäkuuta 2015

Kasvarissa

Kasvihuoneessa on jo lupaavan näköistä. Istutin ison taimen Minttua omaan laatikkoon, jossa se saa vaikka villintyä. Odotan jo kesän ensimmäistä Tabbouleh-salaattia, johon saan tomaatit, persiljan ja mintun omasta maasta. Ja eihän ajatus Mojitostakaan kuullosta ollenkaan huonolta.


Tomaatin taimet hain paikallisesta taimistosta, koska omat esikasvatukset jäivät heikoksi. Lajikkeina tänä vuonna on kirsikkatomaatti Favorita ja isompi Espero. Molemmat ovat uusia tuttavuuksia, joten on mielenkiintoista nähdä, miten ne kasvavat.


Chilin(kin) esikasvatuksen aloitin ihan liian myöhään. Taas. Päädyin siis ostamaan Bauhausista yhteensä 4 tainta, kolmea eri lajiketta: Apache, Cheyenne ja Tapas. 
Jee, chileissä ja tomaateissa on jo kukkia!



Lisäksi hankin kasvariin metallisen hyllyn, johon saan yrttiruukkuja. Ja laitoin  sinne herneitä versomaan. Ne ovat ihanan nopeita kasvamaan ja versot ovat kaunis lisä salaatteihin ♥
Tällaista kesäistä puuhastelua täällä, tuulesta ja rankkasateista huolimatta.

1. kesäkuuta 2015

Pannukakkua

Peruspannari on vaan niin herkkua ja joskus kaikki mitä tarvitaan. Tein Lidlistä ihan superlöydön: karamellin makuinen tuorejuustokreemi. Kreemi? En tiedä, mutta hyvää se on. Sekoitin purkillisen maustamattoman jugurtin kanssa ja siitä tuli aivan mahtava lisuke pannarin kanssa! 

Pannukakku



1 l (punaista) maitoa
4 kananmunaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
n. 2 rkl sulatettua voita
1/2 tl vaniljajauhetta

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna turvota puolisen tuntia (hätäinen laittaa uuniin jo aiemminkin..). Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai vuokaan, esim. Ikean 34 x 24 cm vuoassa pannarista tulee paksumpi. Kypsennä n. 30 minuuttia, 225 asteessa.