29. toukokuuta 2015

Kesä.

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kevät tulee kuitenkin, kaikesta huolimatta. Ensin hitain askelin ja kohta jo isoin harppauksin. Niin, ettei melkein perässä pysy. Ja ihan huomaamatta onkin jo koululaisten kevätjuhlan aika. 
Kesä. Aioin nauttia siitä täysin siemauksin.



Norjanangervo kukkii kauniisti ja tuoksuu ihanalle. 


Luumupuissa on lupaus syksyksi.


Turkestaninmaksaruoho. 


Ruohosipulin kukkia odotellessa!

Aurinkoista ja onnellista viikonloppua!


21. toukokuuta 2015

Flatbread ja Pulled pork

..vai pitäisikö sanoa ohutleipää nyhtöpossulla? En sano. Pulled pork on meidän perheen vakioruokaa. Onnistuu aina, on edullista ja ah niin hyvää. Ohjeen olen jakanut ennenkin täällä.
Tällä kertaa teki mieli kokeilla jotain flatbread-tyyppistä ratkaisua herkun paketoimiseen. 
Sovelsin eri ohjeita ja lopputulos oli aika hyvä. Vielä tarvitaan jatkojalostusta, vaikkakin miehen mielestä tässä oli jo kunnon street food-meininkiä. Tämäkin hakkaa jo mennen tullen kaupan vehnätortillat!

Flatbread Pulled porkille


1 1/2 dl maitoa
n. 3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
pari rouhaisua espanjalaistyylistä mausteseosta
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita taikinasta sopivan kimmoisa. Älä laita liikaa jauhoja, ettei taikinasta tule liian kovaa.
Kauli taikinasta 6 kpl ohuita, pyöreitä leipäsiä ja nosta varovasti kuumalle pannulle. Paista muutama minuutti molemmin puolin. Oliiviöljyä kannattaa laittaa pannulle vain vähän, jolloin lopputuloksesta tulee enemmän rapea kuin rasvainen. Täytä ja syö lämpiminä!

Täytteenä lihan lisäksi on kaalia, sipulisilppua, paprikaa ja kukkakaalia. Lisänä Lidlin savustettu sipuli -majoneesia. Lihan pintaan on hierottu mausteseos, jossa on mm. ruokosokeria, korianteria ja inkivääriä. Pulled porkin kanssa toimisi muuten myös Perunatortillat, joiden ohjeen löydät täältä.


17. toukokuuta 2015

Oi ihana toukokuu!

Tänä vuonna taidan onnistua taimikasvatuksessa. Ainakin osittain. Koska tänä vuonna jaksoin oikeasti koulia taimet. Sain mahtavan määrän pieniä taimia: kahta eri laatua Samettikukkaa ja Pensaskrassia kahdessa värissä, Chiliä ja Harjaneilikkaa. Chilin taimet ovat vaan niin pieniä, että ei niistä taida olla tänä kesänä satoa antamaan. Kesäkurpitsan laitoin vasta tällä viikolla esikasvamaan. Luin jostain, että lyhytkin esikasvatus kannattaa, sillä kesäkurpitsa on nopea itämään. Lajikkeena on hauska "Eight Ball", saa nähdä miten onnistuu! Yrttien taimet täytyy taas ostaa, koska ne eivät kovasta yrityksestä huolimatta kasvaneet. Mikä siinä onkin niin vaikeaa? Onneksi kasvimaalla on valmiiksi ruohosipuli hyvässä kasvussa ja Timjamikin osoittaa elonmerkkejä.


Samettikukkia koulin isompiin ruukkuihin ainakin parikymmentä tainta. Se ei ole mikään suosikkini, mutta laitan tänä vuonna kukkaa kasvamaan kasvimaalle mm. porkkanan kaveriksi. 


Ihana, ihana Krassi. Kukkien väreinä on sekä kirkkaan- että vaalenapunaista. 

Kasvimaan lavakauluksiin laitan tänä vuonna mm. pyöreää kesäporkkanaa, pillisipulia ,sokerihernettä, salaatteja ja yrttejä. Kasvihuoneeseen tulee tomaatteja ja chiliä. Laajennan repertuaaria aika lailla, kun tilaakin raivattiin lisää. 
Viime vuonna kasvatin mm. lehtikaalia, mutta se jätti jotenkin kylmäksi. Loppujen lopuksi lehtikaalin käyttö jäi luvattoman pieneksi. Harmi sinänsä, koska lehtikaali on erittäin helppo ja hyvin kasvava kaalilajike. Eli kiva - jos tykkää. Ehkä kokeilen taas uudelleen vuoden päästä.


Kuvassa viime vuoden satoa, lehtikaalia, tomaattia ja puna-valkoraitaista punajuurta. Joku punajuuren valkoinen lajike on näköjään livahtanut samaan siemenpussiin.

Kivaa alkavaa viikkoa!

14. toukokuuta 2015

Sitruunaiset pannarit

Luottoreseptit tuntuvat löytyvän yhä useammin Leila Lindholmin kirjoista. Oletteko muuten käyneet Leila's General Storessa? I looove it! 
Tein erityisen maistuvia pannareita Vielä yksi pala -kirjasta. Näissä oli tosi mukava sitruunan maku, joka tekee reseptistä astetta spesiaalimman.  Ihana piristys sateiseen päivään!

Pancakes with lemon
(18 kpl lettupannulla)



3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 pestyn sitruunan raastettu kuori
2 rkl voita
2 1/2 dl maitoa
1 kananmuna
Voita paistamiseen
Tomusokeria ja marjoja tarjoiluun

Sekoita kuivat aineet ja raastettu sitruunan kuori kulhossa. Sulata voi ja vatkaa siihen maito & kananmuna. Sekoita yhteen kuivien aineiden kanssa. Paista voissa keskilämmöllä.
Tarjoile lämpiminä marjojen kanssa.

12. toukokuuta 2015

Broileri-kasviskeitto

Aika ajoin on syytä tehdä ihan tietoisesti pakastimen tyhjennystä, ettei sen uumeniin unohdu ties mitä. Meillä sinne oli nyt kertynyt mm. broilerinfileitä, kokonainen luomukana, kilo jauhelihaa ja porsaan ulkofilettä. Kätevä emäntä kun ostaa porsaan ulkofilettä reilun satsin tarjouksesta ja leikkaa osan pakkaseen valmiiksi lehtipihvejä varten :) 
Eli materiaalia on. Tänään broilerifilepaketti jalostui keitoksi. Halusin keittoon paljon värikkäitä kasviksia ja kunnolla makua. Keiton päälle hain tuoretta ruohosipulia kasvimaalta. Ihanaa päästä jo hyödyntämään oman maan vihreää! Omaa annostani maustoin vielä chilillä.
Ohjeesta tulee n. 2,5 l keittoa.

Broileri-kasviskeitto




450 g broilerin fileitä (maustamaton)
1 kpl kanafondi 
2 valkosipulinkynttä
2 kpl porkkanoita
1 punainen paprika
1 dl ruispastaa
1 tl jauhettua inkivääriä / tai pieni pala tuoretta
200 g herneitä (pakaste)
200 g sokeriherneitä (pakaste)
1 pieni sipuli
suolaa, mustapippuria

Mittaa kattilaan n. 1 l vettä ja laita pilkottu porkkana ja valkosipuli sekä kanafondi kiehumaan. Paahda inkivääriä hetki kuivalla pannulla, niin saat enemmän makua irti. Lisää pannulle pieneksi pilkottu sipuli. Pilko broilerifileet ja paista niihin pannulla väriä. Lisää broileripalat kattilaan ja huuhtele mukaan liemeksi myös pannuun tarttuneet maut. Lisää ruispasta ja paprika ja anna kypsyä jonkin aikaa. Lisää molemmat herneet ja anna kiehua vielä joitakin minuutteja. Mausta suolalla ja mustapippurilla & tarkista maku.



7. toukokuuta 2015

Balilainen suklaakakku

Maria Lönnqvistin Raakaleipurin parhaat kakut -kirja on helposti lähestyttävä. Kirjasta löytyy ohjeita aloitteleville raakaleipureille (kuten minä) ja toisaalta taas vaativampaankin makuun. Suklaakakun lisäksi testissä on ollut mm. Minttubrowniekakku, josta tuli myös hyvää.
Suklaakakussa korvasin ohjeessa pohjan saksanpähkinät manteleilla ja ohje toimi hyvin niilläkin.

Balilainen suklaakakku




Pohja:
2 ½ dl saksanpähkinöitä (manteleita)
2 ½ dl taateleita 
1/4 tl vuorisuolaa
Täyte:
2 ½ dl cashewpähkinöitä
1 dl sulaa kaakaovoita
1 dl kookossokeria
1 dl vettä (tai jäähdytettyä pakurijuomaa)
½ dl raakakaakaojauhetta
Koristeluun:
pähkinöitä  

Sekoita pähkinät ja taatelit tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi. Painele pohja-aineet irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija n. 20 cm).

Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita (liotetut) cashewpähkinät, sula kaakaovoi, kookossokeri, vesi ja raakakaakaojauhe tehosekoittimessa tasaiseksi ja kaada täyte pohjan päälle. 

Laita vuoka n.20 minuutiksi pakastimeen jähmettymään tai kunnes täyte on jähmettynyt. Irrota kakku vuoasta vielä kun se on jähmeä. Leikkaa kakku paloiksi veteen kastetulla ohuella veitsellä ja koristele.


Tämän päivän Hesarin ruokasivuilla oli muuten myös kiinnostava resepti suklaiseen raakakakkuun. Ehkäpä se pääsee seuraavaksi kokeiluun?


Ihanaa loppuviikkoa teille kaikille!

5. toukokuuta 2015

Tuorepuuro ♥

Tuorepuuro on piristävää vaihtelua aamuihin. Juuri nyt aamujeni suosikki on appelsiinilta maistuva herkku. Ohjeesta tulee yksi annos.



Sekoita kulhoon edellisenä iltana ja laita jääkaappiin:

1 dl neljän viljan hiutaleita / kaurahiutaleita
1 dl appelsiinituoremehua

Lisää päälle aamulla banaaninpaloja ja auringonkukan siemeniä.
Nauti!

3. toukokuuta 2015

Mustikkaherkkua

Tein vappuvieraille piirakkaa uudesta Pirkka-lehdestä löytyneen ohjeen mukaan. Tuli oikein hyvää ja maku jopa parani muutaman yön jälkeen.

Sitruunaiset mustikkaneliöt



Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
Täyte:
540 g  maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1/2 dl sitruunamehua
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
3 kananmunaa
Mustikkakerros:
400 g  mustikoita (pakaste)
2 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
1 1/2 dl fariinisokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
75 g voita
1 1/2 dl mantelilastuja

Nypi huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet muruiksi. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi.
Taputtele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperilla vuoratun pellin pohjalle. Ohjeessa oli 30 x 38 cm, itse käytin 24 x 31 cm vuokaa.  Esipaista pohjaa 175-asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada seos  pohjan päälle ja jatka paistamista 20 minuuttia.
Sekoita sillä aikaa jäisten mustikoiden joukkoon perunajauhot. Ripottele mustikat tasaisesti tuorejuustotäytteen pinnalle. Nypi fariinisokeri, jauhot ja pehmeä voi keskenään ja lisää mukaan mantelilastut. Levitä muruseos mustikoiden pinnalle.

Paista vielä noin 30 minuuttia. Nosta lopuksi piirakka hetkeksi ylätasolle, jotta pinta saa hieman väriä. Jäähdytä piirakka ja leikkaa se pieniksi neliöiksi.

Piirakasta tulee aika tuhtia tavaraa, eli suht pienet palat riittävät hyvin. Kiva resepti kevään juhliin!