31. elokuuta 2014

Reeniä, reeniä ja reeniä!


Osallistuin viime syksynä elämäni ensimmäistä kertaa puolikkaalle. 21,0975 km - mikä uskomaton tunne saavuttaa maaliviiva koko matkan juosseena. Siitä innostuneena ilmoittauduin tämän vuoden tapahtumaan jo hyvissä ajoin. Välitavoitteena oli Toukokuun lopun Naisten Kymppi. Konkreettinen tavoite on ehdottomasti paras motivaattori. Se potkii lenkille silloinkin, kun mieluummin jäisi sohvalle makoilemaan. Se tietty päivämäärä huutelee takaraivossa ja vaatii suunnittelemaan harjoitusaikatauluja.

Tapahtuman lähestyessä epäusko ja -toivo hiipii ajoittain mieleen: olenko sittenkään harjoitellut tarpeeksi, olenko haukannut liian ison palan, riittääkö vauhti mihinkään? Kelloa vastaan en lähde juoksemaan, sillä jo matka sinänsä on voitto.  Mutta olisihan se mahtavaa, jos tulos olisi viime vuotta parempi. 

Eilen tein vuoden pisimmän lenkkini tähän mennessä, 18 km. Tuntui ihan hyvältä ja tsemppaava musiikki napeista antoi lisää voimaa heikkoina hetkinä. Ajattelin tempaista vielä toisen saman pituisen lenkin reilu viikkoa ennen h-hetkeä. Sitten kaikki voitava on tehty ja voi vain yrittää ottaa rennosti ja nauttia.

28. elokuuta 2014

Perunatortillat

Maku -lehti odotti eilen postilaatikossa ja lehdessä oli paljon inspiroivia ohjeita. Teemana oli tietenkin sadonkorjuu. Meillä on pihassa 4 luumupuuta, joten varsinkin uudet leivontaohjeet niiden sadon hyödyntämiseen ovat tervetulleita. Eli luumujen kypsymistä odotellessa..

Ensin kuitenkin pääsi kokeiluun perunatortilla. En ole mikään perunan suurkuluttaja, mutta tätä teki mieli kokeilla. Tortillan väliin iskettiin kinkkua ja kasviksia. Makua antoi kermaviiliin tehty tsatsikityyppinen kastike. Toimii. Mistään pikaruoasta ei tosin voi puhua, koska lättyjen tekoon meni aikansa. Kätevä emäntä tekisi tietysti taikinan edellispäivältä jääneestä perunasoseesta. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa. Lapset kysyivät voinko tehdä näitä myös huomenna ♥ 

Perunatortillat
(8 kpl)

3 dl perunasosetta
2-3 dl vehnäjauhoja


Valmista perunasose tai hyödynnä edellispäivältä tähteeksi jäänyt. Sekoita perunasose ja vehnäjauhot taikinaksi. Taikinan tulee olla kimmoisaa ja helposti kaulittavaa. Jaa taikina 8 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä ohuiksi letuiksi. Paista kuivalla paistinpannulla molempiin puoliin kaunis paistopinta, n. minuutti/puoli. Tortillat kannattaa muuten paistaa heti kaulimisen jälkeen, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Täytä ja nauti.

 
kuva: www.maku.fi

26. elokuuta 2014

Rahka-Kauraleipä

Viime viikolla meillä syötiin taas Namasten sämpylöitä, jonka reseptiä olen aiemmin kehunut parhaaksi leipäohjeeksi. Tälle viikolle etsin kauraisen leivän reseptiä ja kokeiluun pääsi Valion sivuilta löytynyt ohje. Tuli muuten hyvää! Rahka pitää leivän mehevänä seuraavinakin päivinä.



Rahka-Kauraleipä
(4 pyöreää leipää)

5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl siirappia
250 g maitorahkaa
4 1/2 dl kaurahiutaleita
n. 12,5 dl vehnäjauhoja
50 g  voita

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja siirappi. Sekoita taikinaan rahka, kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Alusta ja anna kohota n. 20 minuuttia.

Jaa taikina neljään osaan ja leivo pyöreiksi leiviksi. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja paina samalla leipiä ohuehkoiksi. Kohota leipiä 30-40 minuuttia.

Paista 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.

24. elokuuta 2014

Metsäretki

Aurinko paistoi päivällä niin hienosti, että innostuimme lähtemään pienelle retkelle lähimetsään. Mustikat oli poimittu, puolukat eivät olleet vielä kypsiä, mutta hyvällä tuurilla löysimme vähän Kanttarelleja. 



Tein huomiselle töihin lounaaksi Kanttarelli-pekonipastaa. Sipulit ja timjamin hain omalta kasvimaalta. Mun eväät tulee niin kirkastamaan koko sateisen maanantain! 


Hyvää alkavaa viikkoa!

22. elokuuta 2014

Punaherukkapiirakkaa välipalaksi

Arkeen on mahtavaa löytää uusia toimivia reseptejä, joilla voi ilahduttaa sateisena iltana tai vaikka näin perjantaina, kun koululaiset kolistelevat kotiin ja kaipaavat välipalaa.
Vaikka punaherukka ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini, tein tätä Madame Edith -blogista löytämääni reseptiä jo toistamiseen tällä viikolla! Nopea tehdä ja katoaa lautaselta alta aikayksikön. Kookos tuo "peruspiirakkaan" luonnetta.


Punaherukkapiirakka

125 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
1 dl kookoshiutaleita
(1 tl leivinjauhetta)
2 dl punaherukoita

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä (Lidlin Bourbon Vanilla on hyvää!)

Sulata voi ja vatkaa siihen sokeri. Lisää munat. Vatkaa taikinaan vehnäjauhot, vaniljasokeri ja -jauhe, kookoshiutaleet ja leivinjauhe. Ripottele päälle marjat ja kaada voideltuun (irtopohja)vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Muutin reseptiä hieman: vähensin vaniljasokerin määrää ja laitoin vaniljajauhetta tuomaan makua. Nyt toisen kerran tehdessäni laitoin myös 1 tl leivinjauhetta. Makutuomarit sanoivat jälkimmäisen piirakan olleen parempaa, koska se oli kuohkeampaa. Itse ehkä pidin piirakan koostumuksesta hitusen enemmän ilman leivinjauhetta. Niin tai näin, tämä ohje tulee varmaan käyttöön jatkossakin. Ehkä ensi kerralla kokeilen eri marjoja.



Mukavaa viikonloppua!

20. elokuuta 2014

Ravintolapäivä 17.8.

Viime vuoden Elokuussa osallistuimme itse kolmen naisen porukalla Ravintolapäivään tehtaillen ihania juustokakkuja. Vaikka päivä oli menestys, päätimme jättää tämän syksyn väliin. Ehkä ensi vuonna?
Lähdimme kuitenkin tyttöjen ja siskoni kanssa viime sunnuntaina katsomaan Tampereelle Ravintolapäivän tarjontaa. Ja olihan sitä.

Valitsimme ensimmäiseksi kohteeksi Litukan siirtolapuutarhan aika pitkälti miljöön vuoksi. Päivä oli aurinkoinen ja puutarhat toinen toistaan kauniimpia - ihana paikka! Menimme syömään Intialaisen menun erään puutarhan pihaan. Lapset pitivät pehmeän makuisesta kanakeitosta ja me siskoni kanssa söimme pienen lautasellisen erilaisia ruokia. Siitä löytyi kana-pähkinäkastiketta, riisiä, jugurttikastiketta ja linssimuhennosta. Ihan ok annos, itse olisin maustanut hieman rohkeammin. 


Sieltä jatkoimme jälkiruualle keskustaan. Hämeenpuistossa oli aivan ihan kakkukahvila! Kadulle oli tuotu muutama värikäs tuoli & pari pöytää ja kerrostalon alimman kerroksen ikkunoista kakkuja tarjoilivat ystävälliset nuoret naiset. Kakkupalavalikoimasta oli suorastaan vaikeaa valita oma suosikkimaku. Otin Maapähkinä-moussen, joka oli todella hyvää.


Tässä kiteytyi juuri se, mitä minä haluan Ravintolapäivältä: rentoa tunnelmaa, iloisia ihmisiä, uusia makuja ja kokemuksia. Herkutellaan yhdessä ja nautitaan auringosta.

Pähkinävoi - Banaanismoothie

Blogissani olikin näköjään kesätauko! Ihanan kesän jälkeen on palattu taas takaisin arkeen. Uusien reseptien kokeilu on jatkunut myös kesällä ja yritän saada ohjeita päivitettyä myös tänne. 

Uusi lempivälipalani on Smoothie, jossa on maapähkinävoita, raakakaakaojauhetta ja banaania. Aah, mitä herkkua!


Ainekset tähän Smoothieen ovat melko suurpiirteiset. Ja määrät - ne vasta ovatkin!

Maapähkinä- / Cashewpähkinävoita reilu rkl
Banaani 1 kpl
Raakakaakaojauhetta pari tl
Turkkilaista jugurttia / Raejuustoa n. dl
Maitoa n. 1,5 dl

Minulla on Meridianin Maapähkinä- sekä Cashewpähkinävoita. Luomua molemmat. Tuotteiden maussa on selkeä ero verrattuna esim. Lidlin maapähkinävoihin. Lidlin maapähkinävoi toki ajaa hyvin asiansa monenlaisessa ruuanlaitossa, esimerkiksi Sataykastikkeessa tai kanakastikkeessa. Cocovin raakakaakaojauhe on minulle uusi tuttavuus - tuotteessa ihanan täyteläinen maku.

Mikä on sinun lempismoothie-makusi?