29. tammikuuta 2014

Leipurimestarit

Arki-illan piristys oli muffinssien leivonta. Kaksoset 8-vee rakastavat leipomista ja into on valtava.Siksi lupaan ja vannon, että otan leipomispuuhat useammin ohjelmistoon. Työnjako meni niin, että äiti luki ohjeita ja räpsi kuvia, tytöt mittasivat ja sekoittelivat.


Ensin oli tarkoitus tehdä vadelmamuffinsseja, mutta päätimmekin käyttää pakkasesta löytyneet mansikat. Ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -kirjasta. Resepti on hyvä, sitruuna tuo taikinaan raikkautta ja kuppikakut pysyvät mehevinä ja kosteina. Ohjeesta tulee 12 isoa tai 18 keskikokoista.

Kuppikakut

3 kananmunaa 
2 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita
1 dl maitoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu
3 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja

Kuorrute:
3 dl tomusokeria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 1 1/2 dl marjoja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi, lisää siihen maito ja sekoita neste vaahtoon. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita seos varovasti taikinaan.
Lisää joukkoon sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä marjat. 
Aseta vuoat muffinipellin  syvennyksiin ja täytä 2/3 osa paperivuoasta taikinalla.
Kypsennä n. 15 minuuttia ja jäähdytä ennen kuorrutteen laittoa.
Sekoita kuorrutteeseen tomusokeri ja tuorejuusto, lisää varoen marjat. Levitä kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Huomasimme, että pakastemarjoja olisi kannattanut annostella vähän kerrallaan kuorruteeseen, sillä kuorrutteesta tuli hieman liian löysää. Tuoreet marjat eivät "vetistäisi" seosta niin paljon. Kuorrute kuitenkin jähmettyi jääkaapissa hyvin.

 



 



28. tammikuuta 2014

Papua pöytään

En ole juurikaan käyttänyt papuja ruoanlaitossa, vaikka mielessä on ollut niiden kokeileminen. Etsin sopivaa reseptiä tavoitteena taas hyvä lounaskeitto. Valion sivuilta löytyi tämä ohje. Ihmettelin, voiko näillä aineksilla tulla oikeasti maukasta keittoa - No todellakin voi! Yrteistä myös timjami sopii hyvin maustamaan keittoa. Tällä ohjeella aion varmasti tehdä kattilallisen pian uudestaan. Uskomattoman hyvää ja edullista arkiruokaa.

 Tomaattinen papukeitto



2 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 tlk tomaattimurskaa
0,5 l kasvislientä
4 valkosipulinkynttä / maun mukaan
chiliä maun mukaan
0,5 rkl oreganoa
2 dl ruokakermaa

Kaada kattilaan pavut ja tomaattimurska, kasvisliemi ja pieniksi pilkotut valkosipulit ja chili. Anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia. Soseuta keitto. Lisää kerma ja oregano ja anna keiton kiehahtaa.

Lupasin lapsille, että tänään leivotaan. Ohjeeksi valikoitui tarkan seulonnan jälkeen vadelmamuffinssit uudesta leivontakirjasta.













26. tammikuuta 2014

Kahvilla

Tein pitkästä aikaa ihan rehellisen pullataikinan. Pullien täytteeksi tuli mantelijauhetta, voita ja ruokokidesokeria. Maku oli mainio, näkö ei niinkään. Pitää ilmiselvästi tehdä useammin ja hioa taitoa, sillä tuloksena oli suunnilleen naaman kokoisia mahtipullia.  Kuvassa yksi (harvoista) maltillisemman kokoisista. Tyttäret tietysti pitivät siitä, että pullan koossa ei pihtailtu. Ja olihan se sillä hetkellä maailman parasta, tuore pulla ja kylmä maito ♥


Tein myös sunnuntain kauppakierroksella löydön Prisman alekasasta, TV-leipuri Leila Lindholmin kirjan. Voi miten ihania ohjeita siinä onkaan. Ensi viikolla on pakko kokeilla jotain, ehkä kookoskekoja tai pekaaninpähkinä-kolapiirasta tai maapähkinäkuppikakkuja tai... Kirjassa oli ehdottomasti kympin arvosta hyviä reseptejä.


24. tammikuuta 2014

Onni on..



uudet pehmeät lapaset! Lankana on taas Novitan Hile. Peruslapasista tuli astetta hienommat, kun pujottelin koristeeksi satiininauhan. Näistä piti tulla ensin lapaset itselle, mutta ne kirjaimellisesti vietiin käsistä. 


 














Yhteishyvän nettisivulla on selkeät ohjeet lapasiin, joiden avulla neulonta onnistuu aloittelijaltakin. 



 



















Hain myös heti tuoreeltaan kaupasta Novitan uuden Lapaslehden. Ainakaan pikaisella selailulla se ei vielä juurikaan inspiroinut. Toisaalta pidän siitä, että perusohjeet löytyvät nopeasti tarkistusta varten. Ja niin ne löytyvät tästä lapaslehdestäkin, kuten myös aiemmin ilmestyneessä sukkalehdestä.

Kuva: novita.fi




 



















Ja  tervetuloa, uusi lukija ♥♥♥

21. tammikuuta 2014

Herkkuaamiainen

Löysin Pinterestin kautta ohjeen vohveleihin, joihin makua antaa maapähkinävoi. Resepti pääsi kokeiluun pienin muutoksin ja hyvin maistui! Tavallisen sokerin vaihdoin ruokokidesokeriin ja nesteenä käytin maitoa. Amerikkalaisten reseptien mittojen kanssa saa aina hetken miettiä, mutta näin minä sen tein:

Maapähkinävoi-vohvelit



4,2 dl jauhoja
2 rkl ruokokidesokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
60 g voita sulatettuna
6 rkl maapähkinävoita
4,8 dl maitoa
2 munaa

Sekoita keskenään kuivat aineet (jayhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola). Sekoita sulatettu voi ja maapähkinävoi tasaiseksi. Sekoita maito ja munat. Yhdistä aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Paista vohveliraudalla ja tarjoa heti.

Ja seuraavalla kerralla varmistan, että kaapista löytyy vaahterasiirappia tarjoiluun.

19. tammikuuta 2014

Hile-pipo

Kun ulkona pakkaslukemat hipoo kahtakymmentä, on aika ihanaa istua sisällä neulomassa. Teintällä viikolla toiselle tytsylle pipon Novitan Hile -langasta. Ihanan pehmeää ja sopivan paksua lankaa, joten valmista syntyy nopeasti. Langassa on ohut metallisäie, joka tuo kaunista kiiltoa neuleeseen. Ostin kerän vaaleansinistä ja -punaista. Yksi kerä riitti hyvin pipoon tupsuineen. Koska sopivaa ohjetta ei heti löytynyt, sovelsin, yhdistelin ja tein omasta päästä :)
Ihan hyvä siitä tulikin ja toisen tytön pipoon voi sitten vielä parannella mallia. Vaalenpunaisesta aloin tosin jo neulomaan itselleni lapasia, koska seuraavasta pipon väriksi valittiin sittenkin harmaa.


Ulkona on kylmää ja kaunista. Pakkanen on tehnyt luontoon upean huurteen. Mahtavaa tuo valo, kyllä sitä on odotettu kaiken pimeyden jälkeen.




Nyt meidän perhe uhmaa pakkasasteita ja lähtee luistelemaan!

14. tammikuuta 2014

Ihana Guacamole-ohje

Viime torstain Hesarissa oli ruokasivuilla Guacamolen ohje, joka pääsi heti kokeiluun kun avokadot pehmeni riittävästi. Nykyisin olen avokadojen suurkuluttaja, vaikka ennen en mausta juuri välittänyt. Nyt ostan Lidlistä aina pussillisen kerralla ja lisään niitä vaikka salaattiin tai leivän päälle - avokado sopii yllättävän moneen ruokaan.



Guacamole

2 isoa kypsää avokadoa
1 pieni kypsä tomaatti
1/2 limetin mehu
1-2 valkosipulinkynttä
1/4 sipulia (2 rkl)
1/2 isoa punaista chiliä
1/2 tl suolaa
2 rkl korianterisilppua (itse jätin tämän pois)

Halkaise avokadot ja poista kivi. Lusikoi avokado kulhoon ja soseuta haarukalla. Kuutioi tomaatti. Purista limetin mehu avokadon joukkoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet ja sipuli pieneksi silpuksi. Pilko chili pieneksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua hetki jääkaapissa. 
---
 
Mukavaa pakkaspäivää! Ihanaa, kun valokin taas lisääntyy päivä päivältä.



12. tammikuuta 2014

Lounaskeitto

Tykkään ottaa töihin lounaan mukaan ja hyvät eväät onkin yksi päivän kohokohdista :)
Tänään tein kattilallisen keittoa ensi viikon lounaslistalle. Vuoden teeman mukaisesti otin uuden reseptin kokeiluun ja ohje on repäisty talteen Kotivinkistä. Hyvä ohje - edullinen, paljon kasviksia ja riittävästi makua.


Kaaliminestrone

n. 250 g valkokaalia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 paprika
200 g pekonia
1 prk tomaattimurskaa/tuoreita tomaatteja
chiliä maun mukaan
2 tl paprikajauhetta
5 laakerinlehteä
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
100 g pastaa
200 g pakasteherneitä  
suolaa ja mustapippuria

Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi 1 sipuli, valkosipulinkynnet, porkkanat, chili ja paprika.
Kuutioi pekoni ja paista kattilan pohjalla. Lisää kasvikset kattilaan ja paista niitä hetki sekoitellen.
Lisää kattilaan tomaattimurska/tomaattikuutiot, mausteet, vesi ja liemikuutio.
Kun neste kiehuu, lisää pastat ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes pasta on kypsää. Lisää lopuksi herneet. Lisää tarvittaessa suolaa ja rouhittua mustapippuria.
---

Keiton lisäksi päivän ohjelmaan kuului leffa. Lasten Sunnuntain ennakkonäytöksessä oli Onneli ja Anneli, ihana hyvän mielen elokuva! Tytöt tykkäsi, minä tykkäsin ja karkkia oli riittävästi.








8. tammikuuta 2014

Torstain toivot

Lapset halusivat leipoa jotain pientä illalla ja päädyimme murokekseihin. Olen löytänyt murotaikinan uudelleen, sillä pitkään pidin sitä varsin tylsänä. Mutta murotaikina on nopea, helppo ja muunneltava. Tässä ohjeessa makua toi vaniljatangon siemenet. Ohje on kirjasta "Pienet Leivonnaiset".


Rapeat Murokeksit 
(n. 50 kpl)

4 keltuaista
hyppysellinen suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 vaniljatangon siemenet
1 3/4 dl hienoa sokeria
150 g kylmää voita

Siivilöi vehnäjauhot ja lisää 2 keltuaista, joihin on sekoitettu suola. Sekoita vaniljansiemenet sokerin kanssa ja lisää vehnäjauhoihin. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja lisää vehnäjauhojen päälle. Vaivaa nopeasti sileäksi taikinaksi ja anna levätä viileässä noin puoli tuntia.

Vaivaa vielä taikinaa ja kauli ohueksi levyksi jauhotetulla pöydällä. Painele muoteilla pikkuleipiä ja voitele keltuaisella. Paista 180-asteisessa uunissa 10-15 min. vaaleankeltaisiksi.

6. tammikuuta 2014

Kasvispihvit

Kasviksia löytyi runsaasti jääkaapin alahyllyltä, joten etsin sopivan reseptin niiden tuhoamiseen.
Kodin Kuvalehdestä otin kasvispihvien ohjeen, jota muuttelin vähän sen mukaan, mitä kaapista löytyi.


ainekset:
n. litra juureksia raastettuna (bataattia, kaalia, valkosipulia, porkkanaa)

2 munaa 
1 dl täysjyväohrajauhoja 
1 rkl maissitärkkelystä 
1 dl juustoraastetta 
0,5 dl parmesaania 
1 dl turkkilaista jugurttia

suolaa, mustapippuria, makeaa paprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja sekoita hyvin. Paista lettupannulla ohuita pihvejä.

4. tammikuuta 2014

Uuden vuoden suunnitelmat

Nykyään tuntuu usein siltä, että päivät, viikot ja kuukaudet vain kuluvat arjen kiireessä rimpuillessa. Että elämä on pelkkää jauhelihakastiketta ja pyykkivuoria. Vaikka eihän se tietenkään niin mene. Siksi haluankin tallentaa arjen palasia uuteen blogiin ja samalla oppia huomaamaan niitä pieniä hienoja asioita. 

Yksi vuoden 2014 tavoitteista on kokeilla erilaisia reseptejä ja löytää uusia makuja arkipäivään. Aika helposti ainakin meidän perheen arkiruokarumba noudattelee samoja tuttuja, hyväksi havaittuja linjoja... 



Tänään vein neljä kahdeksanvuotiasta tyttöä tallille (tytöistä kaksi on omia). Kun koko automatka kului Robinia kuunnellen (kovaa, tietenkin), oli aika mahtavaa lähteä tunnin ajaksi yksin lenkille ja nauttia hiljaisuudesta. Maisema ei varsinaisesti näytä Tammikuulta, mutta aika mukava ilma kävellä! Kotipihassa löysin kukkapenkistä Krookuksen alut.